Vervoer en mobiel zijn

Het is eigenlijk heel vanzelfsprekend; reizen doet u lopend, fietsend of met de auto, bus of trein. Dat is in Soest goed geregeld. Vier treinstations, toegankelijke bushaltes en begaanbare fietspaden. Maar soms is vervoer een probleem. Als u niet mobiel bent, dan worden alledaagse dingen lastig. Zoals de boodschappen doen, koken, huishoudelijke klusjes en tuinieren. Het kan ook lastiger zijn om op visite te gaan bij vrienden of familie te bezoeken. Misschien voelt u zich daardoor wel eens alleen. Gelukkig zijn er allerlei oplossingen mogelijk, als u niet meer zo mobiel bent. Vaak zijn er ook mensen in de omgeving die graag helpen. Vraag het eens of stel een wederdienst voor. Bijvoorbeeld: u rijdt met uw buren mee naar de supermarkt. In ruil daarvoor verzorgt u de post en de planten tijdens hun vakanties. Is er niemand in uw omgeving die u kan helpen? Kijk dan eens bij een van deze vrijwilligersorganisaties. Zij kennen een vrijwilliger die u graag helpt.

 

Auto rijden met beperkingen

Auto rijden kan een probleem zijn als u een lichamelijke beperking hebt of als u ouder wordt. Kijk op Regelhulp voor meer informatie over hulp organiseren bij het autorijden.

Parkeren

Met een gehandicaptenparkeerkaart parkeert u dichtbij uw bestemming. Vaak op speciale parkeerplaatsen zoals bij een ziekenhuis of een winkelcentrum. Een gehandicaptenparkeerkaart vraagt u aan via de gemeente. Klik hier voor meer informatie over de gehandicaptenparkeerkaart.

Fietsen

Kunt u moeilijk fietsen vanwege een beperking? Op Hulpmiddelenwijzer leest u meer over verschillende soorten fietsen.

Lopen

Mocht u niet of beperkt kunnen lopen kan een rolstoel of scootmobiel uitkomst bieden. U kunt via de huisarts een verwijzing vragen naar de ergotherapeut. Een ergotherapeut kan advies geven over welke hulpmiddelen bij u passen.

Bij tijdelijk gebruik van hulpmiddelen zoals een rolstoel kunt u terecht bij de Thuiszorgwinkel. Bij blijvende problemen kunt u contact opnemen met de ingang zorg werk en inkomen van de gemeente Soest. De gemeente kan met u meedenken over mogelijke oplossingen.

Seniorenbus van SWOS

De Stichting Welzijn Ouderen Soest (SWOS) brengt senioren van deur tot deur in Soest en Soesterberg. De kosten voor een retourrit bedragen € 2,50. Daarnaast rijdt de seniorenbus naar enkele bestemmingen buiten de gemeente, zoals het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. 

Stichting Hulpdienst Soesterberg

De Stichting Hulpdienst Soesterberg (SHS) wordt gerund door Soesterbergers. Onder het motto ‘Als burenhulp even niet lukt’, zorgen zij voor vervoer en begeleiding van mede-Soesterbergers naar bijvoorbeeld het ziekenhuis. Kijk op Stichting Hulpdienst Soesterberg.

Reizen binnen de Regio

De Regiotaxi rijdt voor iedereen. In Soest wordt veel gebruik gemaakt van de Regiotaxi; een speciale vorm van openbaar vervoer van deur tot deur. De kosten bedragen € 2,15 per zone. U heeft geen indicatie nodig om van de Regiotaxi gebruik te kunnen maken. Kijk op de website van de Regiotaxi.

Als u veel moet reizen met de Regiotaxi omdat u beperkingen heeft, komt u mogelijk in aanmerking voor een kortingspas via de gemeente Soest. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met de ingang zorg, werk en inkomen van de gemeente Soest.

Reizen buiten de regio

Reisservice van Valys

Valys is een sociaal-recreatieve reisservice voor iedereen met een beperking. U schakelt Valys bijvoorbeeld in voor een dagje uit of een bezoek aan familie. Om met Valys te kunnen reizen, heeft u een pas nodig. Kijk op Valys.

OV-begeleiderskaart

Kunt door een ziekte of beperking niet zelfstandig reizen met het openbaar vervoer? Dan kan een begeleider met een OV-begeleiderskaart gratis met u meereizen. Lees hier wat de voorwaarden zijn en hoe je pas kunt aanvragen.

Vervoer naar werk

Kunt u zelf niet met het openbaar vervoer of met eigen vervoer naar het werk reizen? Dan kunt u mogelijk een vervoersvoorziening aanvragen via het UWV.

Vervoer naar behandelaar of ziekenhuis

Vervoer naar een behandelaar of ziekenhuis heet ziekenvervoer. Meestal moet u dit vervoer zelf regelen en betalen. Soms betaalt de zorgverzekeraar het vervoer. Vraag aan uw zorgverzekeraar of dat misschien ook voor u geldt. Op de website van het Zorginstituut Nederland vindt u meer informatie over ziekenvervoer.

0 Files: 

Over

Zorgzaam Soest is een initiatief van de gemeente Soest en organisaties in Soest en Soesterberg.  Zorgzaam Soest gaat over zorg, welzijn en samenleven. Lees meer

Vraag of idee?

Ons kernteam werkt dagelijks aan Zorgzaam Soest en staat klaar voor uw vragen of suggesties voor verbetering. Laat het ons weten via het contactformulier

Community

Dé online community voor professionals en vrijwilligers verbonden aan organisaties die zich inzetten voor zorg, welzijn en samenleven in Soest, Soesterberg. Meld je nu aan.

 

 

Cookie settings